Z Kuşağı Ya da Zumur Gençlik

Tıpta üç temel öge vardır tedavi, erken tanı, yaşam şekli. 1500 kalp ameliyatı yaptığını söyleyen 90 yaşında bir doktor kitap yazıyor. Bu kitabı 30 yaşında yazsa idim 1.5 milyon insan hasta olmayabilirdi, diyor. Bu demektir ki doğru yaşarsak daha az hasta oluruz. Z kuşağı öyle güçlü geliyorki iktidarları değiştirebilecek güçteler.  Bunlarla aynı dili konuşamazsak kayıp bir nesil olacaklar.
Ben merkezli yaşıyorlar, sorumluluk sevmiyorlar, özgür olmak istiyorlar, adalet ve barıştan yanalar. Bunlara dayanıklılık, yılmazlık öğretilmeli, yerinde ve zamanında pozisyon almayı bilmeliler.

Gemi limanda bekletilmek için üretilmedi. Gemi denizde, okyanusta her türlü şartlarda ilerleyip, olması gereken zamanda olması gereken yere varabilmeli. Bu gençler bir kaptan olduğu bilincinde olmalı. Z kuşağı heyecan arayışında, heyecan arayışı aslında gizli deprasyondur, boşanmaya sebep oluyor. Akıl aygıtı niçin var? Orta ve uzun vadede plan yapmamız için var.

Z kuşağı “anı yaşa” sloganı ile büyüyor, oysa “anla yaşa” olmalı..  Dijital ortamda doğan z kuşağı sosyal medya kuşağı oldu, teknolojide onlar yerli biz yabancı kaldık. Aslına bakarsak teknoloji kime hizmet ediyor? Küresel sermayeyemi insanlığa mı? Sorgulayan bu nesil, kapitalist sistemin tüketici yetiştiren buyruğunuda sorgulamalı, sen çalış ben yiyeyim diyen lobiye karşı durabilmeli,a daletten fersah fersah uzak olan dağılımın sonunu getirmeli.

Bizler yokluk içinde olgunlaştık, onlar varlık içinde olgunlaşacaklar, onlar bizim gibi parmak sallayarak terbiye olmazlar, bir kalemle okul bitirdiğimizi silgiyi boynumuza astığımızı anlayamaz. İnsan, tutkularının ve davranışlarının tutsağıdır. Irk ayrımı, cinsiyet ayrımı yapmayan, hareketli, canlı ama yalnız olan şu an 18-24 yaş arası gençlerin ellerinden tutulmaya ihtiyaçları var.

Çetin Kılıç
Kaynak: Nevzat Tarhan sohbeti

Sende yorum yazabilirsin

%d blogcu bunu beğendi: