Büyük Günahlar Hangileridir? Bediüzzaman ve “7 Büyük Günah”

Bu konuda Buhari ve Müslim’den naklen yayınladığımız bir hadis bazı zihinleri karıştırmış.  Rasûlullah (sav) buyurdular:

“Yedi büyük günahtan sakınınız. Bunlar:;

– Allah’a ortak koşmak,

– Sihir,

– Haksız yere Allah’ın öldürülmesini haram kıldığı cana kıymak, 

– Fâiz yemek, 

– Yetim malı yemek, …

– Savaşta düşmana sırtını dönüp kaçmak ve 

– Bir şeyden habersiz mü’min kadınlara iftirâ etmektir.” (Buhârî, Vasayâ, 23; Müslim, Îmân, 145)

Bir diğer hadiste bu yedi şöyle sıralanıyor:

قَالَ : ” الْكَبَائِرُ سَبْعٌ : الشِّرْكُ بِاللَّهِ ، وَعُقُوقُ الْوَالِدَيْنِ ، وَالزِّنَا ، وَالسِّحْرُ ، وَالْفِرَارُ مِنَ الزَّحْفِ ، وَأَكْلُ الرِّبَا ، وَأَكْلُ مَالِ الْيَتِيمِ 

  1. Allah’a şirk koşmak
  2. Anne-babaya isyan
  3. Zina
  4. Sihir
  5. Cepheden firar
  6. Faiz yemek
  7. Yetim malını haksız yemek

Büyük Muhaddis İmam Zehebî konuyla alakalı Kitab’ul-Kebâir isimli Kitabında 27 büyük günahı saymış ve Bediüzzaman’ın yedi büyük günah olarak zikrettiklerini ayet ve hadislerle ortaya koymuştur. (Beyrut 2005).

Bediüzzaman Hazretleri şöyle demektedir:

Hem mektubunuzda “yedi kebair“i soruyorsunuz. Kebair çoktur, fakat ekber-ül kebair ve mubikat-ı seb’a tabir edilen günahlar yedidir: 

– Katl, 
– Zina, 
– Şarab, 
– Ukuk-u vâlideyn (yani kat’-ı sıla-yı rahm), 
– Kumar, 
– Yalancı şehadetlik, 
– Dine zarar verecek bid’alara tarafdar olmak“tır. (Barla Lahikası, sh. 335 )

Muhterem kardeşlerim! Bediüzzaman’ın ifade ettiği gibi büyük günahlar çoktur. Bunların içinden büyük günahların en büyüğü yahut yedi helak edici günah (mubikat-ı seb’a) bulunmaktadır. Bu yedi konusunda da farklı hadisler bulunmaktadır. Muhaddisler, dine zarar verecek bid’alara tarafdar olmayı da büyük günahlar arasında saymışlardır. Şu hadis bunun delilidir:

قال صلى الله عليه و سلم : { من أحدث حدثا أو آوى محدثا فعليه لعنة الله والملائكة والناس أجمعين ، لا يقبل الله منه يوم القيامة صرفا ولا عدلا

“Kim bir bidâyı ihdas eder yahut ihdas edilen bir bid’ayı yaşatırsa, Allah’ın, meleklerin ve insanların laneti üzerine olsun, Allah kıyamet günü onun ne fidyesini ve ne de tevbesini kabul etmeyecektir.”

قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم { أَلَا أُنَبِّئُكُمْ بِأَكْبَرِ الْكَبَائِرِ ثَلَاثًا ؟ قُلْنَا بَلَى يَا رَسُولَ اللَّهِ قَالَ الْإِشْرَاكُ بِاَللَّهِ وَعُقُوقُ الْوَالِدَيْنِ , وَكَانَ مُتَّكِئًا فَجَلَسَ فَقَالَ : أَلَا وَقَوْلُ الزُّورِ وَشَهَادَةُ الزُّورِ , فَمَا زَالَ يُكَرِّرُهَا حَتَّى قُلْنَا لَيْتَهُ سَكَتَ } 

Resulüllah buyurdu:

“Size üç ekber-i kebairi haber vereyim mi? Allah’a şirk koşmak, ukuk’ul-valideyn ve şehadet-i zur yalancı şahitlik” (Buhari)

وَالْحَاكِمُ وَقَالَ صَحِيحُ الْإِسْنَادِ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ مَرْفُوعًا { أَرْبَعٌ حَقٌّ عَلَى اللَّهِ أَنْ لَا يُدْخِلَهُمْ الْجَنَّةَ وَلَا يُذِيقَهُمْ نَعِيمَهَا : مُدْمِنُ الْخَمْرِ , وَآكِلُ الرِّبَا , وَآكِلُ مَالِ الْيَتِيمِ بِغَيْرِ حَقٍّ , وَالْعَاقُّ لِوَالِدَيْهِ }

Bir diğer hadiste ise, “içki içenler, faiz yiyenler, haksız olarak yetim malı yiyenler ve anne babaya isyan edenler” kebair ehlinden sayılmışlardır.

Kisaca Bediüzzaman’ın zikrettiği ve tercih ettiği yedi helak edici kebâir aynen doğrudur. Ancak Buhari ve Mğslim’deki meşhur hadis naklettiğimiz gibidir. Zaten bu yedinin farklı rivayetleri bulunduğunu unutmamak gerekir.

Prof. Dr. Ahmed Akgunduz

www.NurNet.Org

Rector & President

Islamitische Universiteit Rotterdam

Bergsingel 135, 3037 GC Rotterdam

T +31 (0)10 485 47 21

F +31 (0)10 484 31 47

E akgunduz@iur.nl; I www.islamicuniversity.nl

facebook.com/Prof.AhmetAkgunduz; twitter.com/AhmetAkgunduz

Sende yorum yazabilirsin

%d blogcu bunu beğendi: