İslamda Besmelenin Ehemmiyeti

Müslümanlık, amel yapmadan ben Müslüman değil miyim demekle olmadığı gibi, yalnız namaz kılmakla da olmaz. Müslüman bütün hayatında dininin vecibelerini yerine getirmekle mükelleftir. Bunun da en iyi örneği Peygamberimizin hayatını örnek alarak onu yaşamaya çalışmaktır, Bu hal Müslüman için en önemli husustur. O Mübareğin halını-duruşunu, Hareketini ve konuşmalarını örnek alarak, böylece biz Peygamberimizin a.s.m. ın  hayatından hisse alalım, Biz Onun hayatını yaşamaya çalışmamız lazımdır ki pişmanlık gününde az pişmanlıkla kurtulmuş olalım .

Çünkü Allah, Kur’anın yaşanılması lazım olan ahkâmını-hükümlerini Peygamberimizin hayatında cem etmiştir. Bizim kurtuluş çaremiz, Müslümanlığı yaşamamız için O Mübareğin hali ile, işi ile sözü ile yaptıklarını yapmamızla hedefe ulaşmış oluruz. Onun yemek yemesini, su içmesini, yatakta yatıp nasıl sağ tarafa mı sol tarafa mı,  yattığını, eve nasıl girip çıktığını, hatta tuvalete hangi ayakla girip hangisi ile  çıktığını öğrenip Onu taklit etmemiz icab eder.

Peygamberimiz aleyhissalatu vesselamı taklit etmemiz için başta her hayırlı yerlere ve faydalı işlere başlarken Besmele ile başladığını bilmemiz lazım, Müslüman için Sünneti tatbik etmenin başında Besmele gelir. Peygamberimiz a.s.m. yaşadığımız bu kötü zamanı kast ederek: “Men temesseke bi sünneti inde fesadi ümmeti felehu ecru mieti şehidin.” Buyuruyor. Yani: ( fesadi ümmet zamanında kim Sünneti seniye mi yaşamaya gayret ederse yüz şehid sevabını kazanır) Evet, bununla bu  zamanda Sünneti seniyeyi yerine getirmek bizim için çok mühim olduğunu öğreniyoruz. Besmele dedim, evet faydalı ve halal olan işlerde besmele çekmek çok mühimdir.

Fakat: Bir kimse haram olan bir işi besmele ile başlasa dinden çıkar kâfir olur. Mesela içki içen bardağı ağzına koyarken besmele çekse dinden çıkar kâfir olur.

Evet, Peygamberimizi a.s.m. taklit etmek için hayırlı her işi başlarken, yemek yemeye başlarken, su içmeye başlarken, değil yalınız su; herhangi başka meşrubatta olsa. Mesela: ayran, süt, çay, kahve, ve diğer meşrubatları da içmeye başlarken, Besmelesiz başlamamaya gayret edeceyiz. Çünkü Müslüman Besmele çekerken dinine bağlılığını göstermiş olur. “Bismillahirrahmanirrahim” demek (Rahman ve Rahim olan Allahın adıyla) başlıyorum derken Allahın üç Büyük İsimlerini zikretmiş oluruz.

Rahmetli Hulusi Ağabeyin evinde ders yapmışlar desten sonra çay molası verilir. Çaylar gelince Rahmetli Hulusi ağabey, Kardeşlere: Kardeşler çayların ücretlerini unutmayın ha der. Herkes merak eder, Herkes kendi kendine: “Burada çayları parayla mı veriyorlarmış?” Derler. Sonra anlarlar ki: Müslümanlar su içerken Besmele çekerler, ama çay içerken Besmele çekmek hatırlarına gelmez de o sebepten Ağabey çayların ücretlerini unutmayın der.

Eve girip evden çıkarken Besmele çekeceyiz. Yemek yeyip karnımız doyurduğumuz zaman Elhamdülillah demek lazım olduğunu unutmamalıyız. Tuvalete girerken sol ayakla girip, sağ ayakla çıkmak Sünnet olduğunu hatırımızdan çıkarmayacağız.

Su içeceğiz su içme sünnetlerini bilip düşünerek suyu içtik mi hem hararetimizi gidereceğiz hem de sevap kazanacağız. Su içmekte 7 sünnet mevcut:

1-   Suyu Besmele ile içeceğiz.

2-   Suyu üç seferde içeceğiz.

3-   Suyu içerken suya üflemeyeceğiz.

4-   Suyu sağ elle içeceğiz.

5-   Suyu kapalı kapta içmeyeceğiz. Yani suyu görüp içeceğiz.

6-   Suyu başı açık içmeyeceğiz. Takkemiz yoksa başımıza elimizi koyacağız.

7-   En son Elhamdülillah deyip suyu bizim faydamıza yaratan Allaha şükredeceğiz.

Ekmek yemek sünnetleri: eğer masada yemeyip  yer de yersek.

1-   Besmeleyi asla unutmayacağız.

2-   Parmağımızla azcık tuz alıp, yani tuzla başlayacağız.

3-   Karnımız aç olmadan yemeyeceğiz.

4-   Sağ ayak üstüne oturup sol ayağımızı dikeceğiz.

5-   Önümüzden başlayıp yiyeceğiz.

6-   Misafirimizla yerken, önce biz başlayıp en son biz kalkacağız.

7-   Karnımızı fazla doyurmadan sofradan kalkacağız.

8-   Yerken vücudumuzda cansız yiyecekler nasıl canlanıyor. düşüneceğiz.

9-   Sonunda tuza batırıp son vermek.

10-         En son sofradan kalkarken Elhamdülillah deyip şükrümüzü unutmayacağız

Abdülkadir Haktanır

www.NurNet.org

Sende yorum yazabilirsin