Prof. Dr. Ahmet Akgündüz’ün Bediüzzaman Said Nursi ve İlmi Şahsiyeti eserinin 4 cildi tanıtımı Said Nursi hazretlerinin talebelerinden Abdullah Yeğin ve Hüsnü Bayram ağabey’in katılımıyla Osmanlı Araştırmaları Vakfı binasında basın mensuplarına tanıtıldı.
Prof. Dr. Ahmet Akgündüz konuşmasına şöyle başladı;
“Muhterem ağabeylerim ve kardeşlerim ve değerli basın mensupları Bediüzzamanhazretlerinin hayatı ile alakalı başlamış olduğumuz büyük Tarihçe-i Hayat projesinin 4. cildini sizlere takdim etmekten şeref duyuyorum. Allah’a şükrediyorum ki bizi bu noktada muvaffak eyledi.
Bu dördüncü cildi tanıtmadan önce bir iki hususu açıklamayı zaruri görüyorum. Biliyorsunuz 2500 el yazma Risale-i Nur nüshası elimizde var. 53.000 devletin farklı arşivlerinden ve üstadın talebelerine dair özel arşivlerden topladığımız belgeler elimizde, tabi bu kadar zengin kaynak karşısında kolay bir hadise değil.
Biz şöyle planlamıştık 5 cild Bediüzzaman hazretlerinin hayatını anlatalım. 6. cilde de Bediüzzaman hazretlerinin ilmi şahsiyetini özetliyeyim diye düşünmüştüm. Ama evdeki pazar çarşıya uymadı. Ve 53.000 belge içerisinde feda edebileceğimiz belge sayısı çok azdı.Tamamını kullanmamız mümkün değil ama çok önemli konular geldi. Ve biz 6 cildide Bediüüzzaman’ın hayatına ayırdık.
Size sevindirici bir haber vereyim. Allaha şükür Allah ömür verdi sıhhat verdi. 5 ve 6. cildde matbaaya teslim edildi. Yani 2015 yılında hem 5. cildi hemde 6.cildi sizlerle paylaşacağız.
Muhterem ağabylerim ve kardeşlerim Bediüzzaman’ın ilmi şahsiyeti kaldı. İhmal mi edeceğiz Asla. Bediüüzaman 26 ilimden 90 kitap 18.000 sayfa islami temel ilimlere ait eser ezberlemiş. Yanlız zamanımızda mantık ilminde zirvede olan şahsiyetler var. Ama eserlerinde mantığın kaidelerinin uygulamaktan acizler.Ama Bediüüzaman öyle değil. Bediüzzaman tıpkı İmam-ı Gazali gibi,tıpkı Abdulkadir Geylani gibi, tıpkı İmam-ı Azam gibi bütün öğrendiği ilimlerin temel kaidelerini 6000 sayfalık Risale-i Nur külliyatında bir nevi tatbik etmmiş bir allamedir. Allah nasip ederse 2 cildi o ilmin özetleri ile hemde Bediüzzaman’ın verdiği misallerle tatbikatla anlatmaya çalışacağız 1 eylülde inşallah çalışmaya başlayacağız.
Bediüzzaman asrın müceddididir. Böyle bir allame özellikle cumhuriyeti kuranlar tarafından ber taraf edilmeye çalışılmıştır. Bu ayrıntıları belgeleri öğrenmek isteyenler bu eserimizden çok istifade edeceklerdir.”
Prof. Dr. Ahmet Akgündüz özellikle Risale-i Nur hizmetine hayatlarını vakfeden vakıf kardeşlerin bu eseri satır satır okumaları ve incelemelerinin çok önemli olduğunu ifade etti. Said Nursi hazretlerinin hayatını bütün ayrıntıları ve belgeleri ile öğrenmek isteyenler için çok zengin bir kaynak olduğunu belirtti.
Said Nursi hazretlerinin talebelerinden Abdullah Yeğin ağabey ve Hüsnü ağabey’in kısa bir konuşma ve dua etmesinin ardından basın toplantısı basın mensuplarına kitapların hediye edilmesinden sonra sona erdi.