ABD’de Müslüman Olmak Nasıldır Öğrenmek için Başörtüsü Taktı

Woldt, ABD’de Müslüman olmak” üzerine gözlem yapmak amacıyla bütün ülkeyi baştan başa dolaşan 5 Amerikalı antropoloji öğrencisinden biri. Zaman zaman tesettüre bürünerek sıradan Amerikalıların Müslüman kıyafetine tepkilerini ölçüyor.

Yüzü dışında bütün vücdunu kapatan siyah “abaya” ile yürüyen Hailey Woldt adlı kız öğrenci, Alabama’nın küçük bir kasabasındaki restorandan içeri girerek, tuvalete doğru yürüdü.”Bu teröristin burda ne işi var?” “Senin gibileri burda istemiyoruz” gibi tepkiler bekliyordu. Kendisini ilk gören kadının bir anda ağzı açıldı, çenesi düşecek gibi oldu. Sonra birden tebessüm etti.

22 yaşındaki Katolik Woldt, “O küçük tebessüm bile, kendimi çok iyi hissetmeme sebep oldu” diye anlatıyor tecrübesini. Woldt, “ABD’de Müslüman olmak” üzerine gözlem yapmak amacıyla bütün ülkeyi baştan başa dolaşan 5 Amerikalı antropoloji öğrencisinden biri. Zaman zaman tesettüre bürünerek sıradan Amerikalıların Müslüman kıyafetine tepkilerini ölçüyor. Müslüman bir antropoloji profesörün rehberliğindeki öğrenciler, Müslüman kimliği ve Amerikan kimliği algısı üzerine araştırma yapıyor.

20’li yaşlarındaki öğrenciler, amaçlarının ABD’nin 11 Eylül sonrasında girdiği travmadan çıkarak yeniden kuruluş ideallerine nasıl dönebileceğinin yollarını bulmak olduğunu ifade ediyor. Washington’daki American Üniversitesi İslami Çalışmalar kürsüsü başkanı Profesör Akbar Ahmad başkanlığında sonbaharda başlayan çalışmalar 6 ay sürecek. CNN’e konuşan Akbar Ahmad, 11 Eylül sonrasında İslam’ın ABD’de en çok konuşulan en fazla tartışılan din haline geldiğini ifade ederek, “Sosyal bilimci olarak ve bir Müslüman olarak, İslam ile ilgili tartışmalara katılmak, açıklamalar yapmak, araştırmalar yapmak benim için sadece akademik değil aynı zamanda manevi bir yükümlülüktü. Oturup seyirci kalamazdım” dedi. Ahmad’ın “Keşif Gezisi” dediği program çerçevesinde öğrenciler, ülkenin her köşesindeki birçok Müslüman camiini ya da çevresini de ziyaret ediyor. Müslümanların Amerikan kimliğini algılaması üzerine gözlemler yapıyor. Aynı öğrenciler Müslüman kıyafetleriyle ülkenin iç kesimlerindeki küçük yerleşim birimlerine giderek sıradan Amerikalının Müslüman kıyafetlilere karşı tepkilerini inceliyor. Buffalo’dan Miami’ye Nashville’den Iowa’ya bütün Amerikayı dolaşan öğrenciler zaman zaman sıradışı olay ve diyaloglara şahit olmuşlar.

Jonathan Hayden adlı öğrenci, ‘Ortabatı”da (Midwest) “hayatında hiç Müslüman biriyle karşılaşmadığını” söyleyen bir kadının sorusundan çok etkilendiğini anlatıyor.

‘Midewest’li kadının, “Müslümanlar da çocuklarını seviyor mu?” diye sorduğunu anlatan Hayden, “Evet diyebilecek kadar Müslümanları tanıyorduk ama bu soruyu sorabilmesi bile bizim için çok düşündürücüydü” şeklinde konuşuyor. Dünyada 1,4 milyar Müslümanın yaşadığına vurgu yapan Profesör Ahmad, yüzyılın ortalarında dünyada yaşayan her 4 kişiden birinin Müslüman olacağına dikkat çekiyor. Süper güç olarak Amerika’nın, dünya nüfusunun dörtte biri ile bu derece yüzeysel ilişki içinde olmaması gerektiğini savunuyor.

turkishjournal.com

Nakleden: Abdülkadir Haktsanır